Програма компенсацій за придбання української сільгосптехніки відновила роботу. Як отримати гроші?

зерно,урожай,пшениця,жнива,врожай,збір,ячмінь

Програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва офіційно відновила роботу.

Відповідний наказ про формування та затвердження Переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується коштом бюджету, затвердило Мінекономіки.

Станом на 8 квітня 2024 року до оновленого переліку увійшло 964 номенклатурних позицій продукції 21-го українського виробника сільгоспмашин та обладнання. За підсумками надходження та розгляду нових заяв виробників техніки та обладнання перелік буде оновлюватися.

Перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко пояснила, що підписання наказу офіційно запустило програму компенсацій за сільгосптехніку українського виробництва. Купуючи техніку від виробників із затвердженого Переліку, аграрії зможуть отримати назад 25% від вартості цієї техніки.

Читайте також: Свириденко анонсувала "кешбек" на придбання української спецтехніки та ліфтів

"Сьогодні компенсації аграріям є складовою економічної програми "Зроблено в Україні". І переконана, стане одним з її стрижнів. В держбюджеті на 2024 рік на реалізацію програми закладено мільярд гривень. За підрахунками, цього вистачить, щоб задовольнити заявки на вітчизняну техніку близько чотирьох тисяч агровиробників", – розповіла Свириденко.

Завдяки реалізації програми цього року аграрії, що купуватимуть у виробників, внесених до переліку, заощадять на придбанні 25%. За оцінками Мінекономіки, завдяки цьому імпорт сільгоспмашин та обладнання може зменшитись до 10%. До того ж програма сприятиме створенню біля тисячі нових робочих місць.

Як повідомлялося, за оцінкою Мінекономіки, реалізація програми часткової компенсації аграріям вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва дозволить створити приблизно 9 тис. нових робочих місць і залучити 1,5 млрд грн додаткових податків у бюджет.

Автор: Михайло Орлюк