Українці ведуть боротьбу за безпеку всієї Європи – Ліпавський

Міністр закордонних справ Чехії  Ян Ліпавський

Українці в опорі російській агресії борються не лише за себе, вважає міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Про це, як повідомило 4 квітня МЗС Чехії, очільник відомства заявив на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів НАТО у Брюсселі.

За повідомленням, Ліпавський «підтримав посилення ролі альянсу в координації допомоги Україні і закликав до більш інтенсивної підтримки реформ, як потрібні для майбутнього членства України в НАТО», адже «українці ведуть боротьбу за безпеку всієї Європи, і ми в цьому разом з ними».

Міністр закордонних справ також наголосив, що «Чехія добре усвідомлює, що в українців закінчується не відвага, а боєприпаси», а чеська ініціатива зібрати для України «близько 800 тисяч боєприпасів до кінця року» є успішною.

Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів, «аби лише були кошти». За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.

До ініціативи долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.

На початку березня чеський прем’єр Петр Фіала повідомив, що Чехії і її партнерам вдалося зібрати кошти для закупівлі першої партії в 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Форум