Сквирська чорна діра: куди зникають гроші на допомогу ЗСУ

Сквирська чорна діра: куди зникають гроші на допомогу ЗСУ

Сьогодні надактуальною темою є волонтерської діяльність, яка чутливо сприймається громадянами під час війни через оборудки, спекуляції та брехню навколо теми допомоги ЗСУ. Ця тема, як відомо, досить активно використовуються для прикриття корупції на рівні центральних та місцевих органів влади. Наразі у непрозорій звітності, документальній відсутності про купівлю та передачу технічних та інших засобів для ЗСУ підозрюють і керівництво Сквирської міської ради. Звинувачують місцевих керманичів і в розтраті бюджетних коштів на надвисокі премії, які ті виписують собі на регулярній основі. Докладніше про це читайте в матеріалі «Моєї Київщини».

Тема допомоги ЗСУ у м. Сквира, що на Білоцерківщині, досить поширена, адже громада активно проводить благодійні збори та акції. Та ось місцеві мешканці, як виявилося, не завжди знають куди і на що витрачаються зібрані ними кошти для військовослужбовців. Приміром очільниця громади Валентина Левіцька чомусь не вважає за потрібне оприлюднити відповідні документи, чим вже не вперше ставить під великий сумнів прозорість та законність своєї діяльності. Зокрема про ймовірну корупційну складову нещодавно публічно заявив виконавчий директор «Інституту геополітичного виміру» Дмитро Биков.

Після підняття ним питання про допомогу Сквирською владою ЗСУ та добровольчому формуванню міської територіальної громади, Сквирська міськрада у соцмережах оприлюднила щось на кшталт звіту, де зазначено, що з початком повномасштабного вторгнення рф, Сквирською міськрадою було відкрито благодійний рахунок, з якого за 2022-2023 роки було придбано для потреб ЗСУ: термінали Starlink dish kit v2 в кількості 6 шт та їх обслуговування на 5 місяців, один тепловізійний монокулятор AGM Asp-Micro TM160 (тепловізор) та один AGM Taipan TM10-256, передано рації Baofeng UV-6 – 3шт. та Baofeng UV-6D – 10 шт. Зокрема для добровольчого формування Сквирської МТГ закуплено: костюм літній польовий — 83 шт, морозильна скриня ARDESTO HA FRM3000MCH – 2шт, акумулятори Genesis – 4 шт, комуфляжні зимові костюми – 30шт, ремінно-плечева система (РПС) Multcam MOOLLI TP-003 (наплічники) – 10шт, берці черевики зимові тактичні VZ-002 – 32 шт, Костюми (куртка+брюки) камуфльовані – 30шт. Всього витрачено для захисників 863 192 гривень. До збору коштів долучалися всі працівники міської ради та небайдужі громадяни.

Як зазначає виконавчий директор «Інституту геополітичного виміру» Дмитро Биков, проаналізувавши закупівлі для військових стало зрозуміло, що допомога конкретно фронту та ЗСУ була у вигляді лише вищезазначеного технічного оснащення, а ось вся інша допомога, а саме камуфльовані костюми, тактичні черевики та інше обмундирування надавалася для добровольчого формування Сквирської громади, яке було розформоване до зими 2023 року.

«Сквирська міськрада пише, що з рахунку було куплено 6 старлінків, але насправді вони були куплені з коштів, які були зібрані на ярмарках, що організовувалися в примусово-адміністративному порядку по всьому району, у всіх школах, садочках. Сума була зібрана готівкою, точну суму нікому не повідомлялося публічно, що створює уявлення про непрозорість та корупційність управління в подальшому цими грошима. Також за твердженням очевидців, представники міськради передали частину чи повну суму (невідомо яку точно) наближеній особі до депутата міськради від партії Слуга Народу Сергія Миронського, яку той взяв собі в дар, сів у машину і поїхав. Натомість у соцмережах міськради з’явилося фото зі Старлінками, які прийнято було в ЗСУ. Не було публічно висвітлено накладних, чеків, актів на придбання Старлінків з відповідною датою, невідомо коли їх куплено і за чий рахунок. Адже якщо збираєш гроші готівкою, потім кладеш їх на зазначений розрахунковий рахунок, проплачуєш дані Старлінки, то в тебе автоматично є докази своєї допомоги ЗСУ» — зазначає Дмитро Биков.

Зазначимо, що представники міськради лише публічно оприлюднили документ (виписку з Казначейського рахунку) про внесення готівкових коштів у розмірі 330 900 гривень на благодійний рахунок. Втім, це жодним чином не доводить факт витрачання цих грошей приміром на 6 Старлінків та 5-тимісячну підписку на користування ними для ЗСУ. Власне тому, не забарилось звернення ініціативної групи до Сквирського міського голови Левіцької В.П., секретаря міськради Власюк Т.Г., та депутатів міськради з проханням зняти підозри у відмиванні грошей зібраних з людей громади для начебто допомоги ЗСУ та оприлюднити розрахункові документи, що відповідатимуть часовим рамкам, параметрам даної закупівлі та надати інформацію щодо частини ЗСУ, яка отримала ці Старлінки, наявний електронний тендер на закупівлю або договір поставки, акти, чеки, рух з казначейського рахунку про внесення та оплату. На публічний та офіційний запит від липня 2023 року міськрада й досі не надала жодних документів, натомість активна цікавість Бикова щодо непрозорої звітності міськради стала причиною того, що останні звернулися із заявою в поліцію про наклеп на міського голову Левіцьку. Її суть в тому, що буцімто Дмитро Биков обмовляє пані Левицьку через поширення інформації про непрозору звітність у допомозі ЗСУ, що виглядає як намагання перенести фокус уваги та таким чином змусити не підіймати бучу.

Доволі дивним є те, що за досить тривалий термін Сквирська міськрада не спромоглася елементарно у передбачений законом спосіб відзвітувати за рух грошових коштів на рахунку і не спростувала підозри і обвинувачення на свою адресу, що як не крути кидає тінь на всю систему місцевої влади в громаді. Тим паче, що із доступом до публічної інформації у Сквирській ТГ давно все досить складно, зокрема це стосується штучно засекречених даних про зарплати та премії. Все логічно – небажання керівників громади до останнього світити свої заробітки на чолі громади показове, адже міський голова, секретар та заступники не мають права на постійній основі виписувати собі премії, і таким чином різко збільшувати свої доходи за рахунок платників податків. Але, як виявилося, місцеві чинуші так і роблять під час війни, поки місцеві жителі активно долучаються до збору коштів, аби одягнути і оснастити бійців дронами та іншим приладдям.

До слова, підходить до завершення епопея з кримінальною відповідальністю Сквирської міської ради за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», де майже два роки депутат міськради Микола Горбалінський судиться за право отримати інформацію про заробітні плати керівника громади, секретаря та заступників. Тільки після написання заяви до Національної поліції щодо невиконання судового рішення про надання інформації по заробітних платах, що до речі співпало з відкриттям реєстрів електронних декларацій, міськрада розродилася відповіддю.

Приміром заробітна плата міського голови Левіцької В.П. в січні-липні 2021 року коливалася з 35 625 гривень на місяць до 83 525 гривень (разом з матеріальною допомогою на оздоровлення при наданні відпустки у червні 2021 року).

Заробітна плата секретаря Власюк коливалася з січні-липня 2021 року з 30 590,59 гривень до 60 910 гривень (разом з матеріальною допомогою на оздоровлення при наданні відпустки у червні 2021 року).

Такі ж приблизно і заробітні плати у трьох заступників та керуючою справами. Загалом у січні –липні 2021 року голова, секретар, три заступники та керуюча справами обходилися в понад 2 мільйони гривень.

У 2022 році для голови та заступників, секретаря, керуючої справами ситуація змінилась на краще: судячи із реєстру електронних декларацій.

Голова Левіцька у 2022 році отримала в середньому заробітну плату від платників податків у розмірі – 47 105 гривень (загальний дохід на посаді голови за 2022 рік – 565 267 гривень).

Натомість у 2023 році утримання голови громади обійшлося у понад 850 тисяч гривень на місяць, і тут фінансові показники наступні:

Заробітна плата (на руки): 562 151,45 грн, матеріальна допомога на оздоровлення: 44 250 грн, матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань: 44 250 грн, витрати на пальне для службового автомобіля: 170 994,99 грн, витрати на ремонт і запчастини для службового автомобіля: 28 535₴ Тобто загальна сума річних витрат: 850 181,44 грн за рік, що в середньому складає 70 848 грн на місяць. І це лише офіційні цифри, не враховуючи схеми, зазначає Дмитро Биков, котрий зокрема аналізує розрахунок витрат пального службового авто.

«Розрахунок і викриття брехні голови з приводу завищення витрат пального (й можливо ремонтів автомобіля Ланос) слідуючий: 170 994,99 грн/365 день = 468 грн на день, або 468 грн:51грн/літр = 9.18 л, або близько 120 км.

Тобто, автомобіль, що возить голову Левіцьку проїжджає щодня 120 км (і в суботу і в неділю). Дорога з Шамраївки до Сквири займає близько 40 км в обидві сторони, нехай ще 10 км по Сквирі в день. Але не 120 км в день. Тобто цифри завищені в 2,5 разів. Тут два варіанти: або гроші крадуть бензином, або заправляють ще когось. При цьому вони не соромляться вказувати пробіг службового автомобіля за 2023 рік: 3902,55 км. Себто, автомобіль мав спожити: 3902,55/8=487 л. Але він за даними міськради на кілометраж 3902,55 і суму 170 994,99 спожив – 3 352 літри, себто у 9 разів більше. Тобто, згідно даних міськради Ланос, що возить пані Левіцьку споживає аж 72 літри на 100 кілометрів. Це просто розкрадання грошей громади», — говорить Дмитро Биков.

З огляду на декларації неозброєним оком видно, що заробітна плата голови, секретаря, заступників та керуючої справами невипинно зростає, і темпи зростання значно вищі за середні не те, що по громаді, але й по країні. При цьому жодних високих досягнень чи особливо важливої роботи на постійній основі бути не може. Якщо звичайно, пані Левіцька не вважає, високими досягненнями небажанням покращувати сервіси в громаді (закритий паспортний сервіс, знищену медицину, відсутність належного рівня бомбосховищ в школах , а в деяких – взагалі відсутні, закриту комунальну аптеку, забирання сміттєвих баків та багато іншого). І звісно, якщо не вважати особливо важливою роботою кришування незаконного будівництва, а потім й приведення до перемоги у тендері на укладання бруківки під час війни компанії забудовника з Білої Церкви.

Варто зазначити, що на 2024 рік тільки під шаленим тиском громадськості Сквирська міська рада виділила 30 млн гривень допомоги військовим, при тому, що їхня «діяльність» на чолі громади обходиться досить недешево.

«Чим швидше люди усвідомлять, тим більше будуть незадоволені цією місцевою владою, і тим більше від них вимагатимуть справедливості, почути громаду і виконати її волю. В свою чергу, депутатів традиційно прошу зняти спочатку пані секретаря з посади, а потім і пані голову. Вони вже напрацювали не тільки на зняття, але на притягнення до відповідальності за свої корупційні дії на чолі громади», — зазначає Дмитро Биков.

Зазвичай основні корупційні схеми та колосальні суми, які відмивають чиновники на місцевому рівні супроводжуються відсутністю громадського контролю за витрачанням коштів місцевого бюджету. Втім виснажлива війна стала потужним тригером для громадськості, — люди вимагають відкритості та суворо раціонального підходу до питань розподілу коштів пов’язаних в цілому з обороноздатністю. Також далеко не останнім для сквирян є питання пріоритетності: коли влада почне працювати не на власне збагачення, а на фронт, коли розробить Програму адресної допомоги ЗСУ, коли створить реабілітаційний центр для військових, і коли нарешті перестане бездарно закопувати кошти в бруківку і висаджування квітів?