З Польщі депортували українських журналістів, які знімали на кордоні торгівлю з РФ. Частину техніки відібрали

З Польщі депортували українських журналістів, які знімали на кордоні торгівлю з РФ. Частину техніки відібрали

У Польщі затримали двох журналістів інформаційного агентства «Район.in.ua», які проводили розслідування вантажних перевезень на російсько-польському кордоні. Їх звинуватили у зніманні критичної інфраструктури, відібрали техніку та записи і через добу депортували з країни. Про це повідомили сьогодні, 13 березня, на сайті видання та розповіли самі журналісти в коментарі «Детектору медіа».

Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня приблизно о 13:10 за місцевим часом працівники поліції в кількості 5-6 осіб у місті Бранєво неподалік кордону між Калінінградською областю РФ та Польщею.

Журналісти в той час фіксували перетин кордону вантажними автомобілями. Вони мали редакційне завдання дослідити тему вантажних перевезень між Росією та Польщею, оцінити вантажопотік і з’ясувати, яким транспортом він здійснюється. Також планувалося поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме російські вагони скрапленого газу.

Під час затримання у журналістів відібрали майно: два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, карти пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці.

Крім того, працівники поліції без згоди журналістів обшукали їхній автомобіль. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Як стверджує редакція, працівники поліції відмовили у дзвінку консулу, редакції та родичам без пояснень причин. Вони самі також не повідомили консула України про затримання журналістів, обшук та відібрання їхнього майна.

Польські прикордонники, як свідчить їхній документ про обґрунтування депортації, який опинився в розпорядженні «ДМ», стверджують натомість, що оператора Олександра Пілюка повідомили про його право звернутися по дипломатичний захист, однак той ним начебто сам не скористався.

Як свідчить цей документ, прикордонники затримали українських журналістів на основі інформації, отриманої від польської Агенції внутрішньої безпеки (аналог СБУ) під грифом «конфіденційно» про те, що «ці іноземці становлять загрозу для державної безпеки та інтересів Республіки Польської».

Обґрунтування депортації журналістів / скан наданий «Детектору медіа» редакцією «Район.in.ua»

Як розповів «Детектору медіа» журналіст Юрій Конкевич, зі всіх відібраних предметів повернули лише особисті речі — зарядки, навушники тощо і ті, які на момент затримання журналісти мали при собі. Тоді як оргтехніку — і редакційну, і особисту (смартфони, камери, мікрофони, особистий ноутбук) — не повернули.

Крім того, щодо більшої частини вилученої техніки, зокрема тієї, яка на момент затримання перебувала в авто, у документах від польської сторони згадок немає. «Ні її доля, ні офіційний статус цієї техніки нам невідомі. Тож наразі це взагалі може скидатися на крадіжку», — каже Конкевич.

Журналіст додає, що жодного фізичного тиску польських правоохоронців не було. Проте поліція не дала знати про затримання українському консульству і не дала зробити дзвінок рідним чи редакції. «Дзвінок дозволили зробити лише прикордонники, коли нас відпустила поліція, аж 8 березня пізно ввечері — більше доби по затриманні», — розповів Конкевич.

Врешті, лише ввечері 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску «Дорогуськ — Ягодин» і депортували до України.

Рішення про депортацію журналістів / скан наданий «Детектору медіа» редакцією «Район.in.ua»

Як розповів «Детектору медіа» директор видання Ігор Денисевич, про затримання їхніх журналістів редакція дізналась одразу — журналісти встигли відправити лише коротке повідомлення, що їх затримують, перш ніж їхні телефони відібрали.

«Коли їх затримали, ми знали, що за законом правоохоронці мали право утримувати їх 24 години. І ми вирішили почекати, що відбудеться — може їх швидко відпустять, та й усе. В результаті ми порахували, що їх протримали 26 годин — тобто десь на 2 години перетримали, і аж потім відправили на кордон.

Це була наша головна помилка. Треба було відразу звертатися до посольства», — каже Денисевич.

Лише 9 березня зранку редакція зв’язалась з адвокатом і вирішила робити звернення до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент.

Врешті, як повідомив Денисевич, 11 березня редакція скерувала офіційного листа, якого адресувала Міністерству закордонних справ України, Офісу президента, Кабінету міністрів, Офісу генерального прокурора, Службі безпеки та Головному управлінню нацполіції.

У листі, який опинився в розпорядженні «ДМ», редакція закликала органи української влади звернутися до МЗС, МВС та прикордонної служби Польщі та ініціювати проведення перевірки законності дій працівників поліції при затриманні журналістів, обшуку та відібранні їх майна та втручанні в журналістську діяльність. Редакція також просить владу сприяти поверненню майна журналістів.

Крім того, редакція закликала порушити кримінальне провадження за ч. 3 ст. 171 КК України — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчинене службовою особою

Редакція також звернулася до Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки України із проханням звернутися до Міжнародної і Європейської федерацій журналістів, а також Асоціації польських журналістів та із закликом захистити права журналістів Юрія Конкевича та Олександра Пілюка.

Лише сьогодні, 13 березня, редакція повідомила публічно про інцидент і оприлюднила сюжет, який підготував Юрій Конкевич.

Денисевич пояснює, що редакція вирішила спершу змонтувати та оприлюднити сюжет із Польщі і аж тоді повідомити громадськість про затримання. Підготовка матеріалу теж забрала час, адже польські прикордонники забрали і не повернули дві редакційні камери, які використовували журналісти. Тому щоб відзняти матеріал, редакція була змушена купувати нові камери — на це пішов ще день часу.

Юрій Конкевич розповів, що з відзнятих матеріалів журналістам вдалося зберегти декілька фото й відео, які ввійшли в сюжет. Утім, каже він, на вилучених камерах і смартфонах нічого іншого майже не було, адже журналісти не встигли зняти те, що планували.

Він розповів, що першочергово команда «Району» планувала їхати на інший пункт пропуску — у Багратіонівськ, знімати вагони з російським зерном, які йдуть до Європи. Однак по дорозі дещо спонтанно вирішили завітати й до Бранєва. І несподівано для себе виявили там вагони з вугіллям та цистерни з російським скрапленим газом, які перевозить російська залізниця та казахстанські постачальники.

«Як нам пояснили, саме це стало причиною для польської Агенції безпеки для нашого затримання — адже ці цистерни є об’єктом критичної інфраструктури. Хоча вони стоять прямо біля траси і їх щодня можуть бачити сотні людей», — розповів журналіст.

Конкевич пояснив, що товари, які потрапили в його матеріал і які йдуть з Росії у ЄС — як зерно чи скраплений газ — не є підсанкційними, тож номінально нічого не порушено.

«Ми хотіли не вчергове посварити українців та поляків. Ми хотіли показати самим полякам, на що треба звернути увагу і де лежить справжня причина (одна з) проблем на їхньому аграрному ринку. Що не українське зерно знищує ринок, а російське, яке все ще іде до Європи», — каже Конкевич.

Він додає, що це хоч і збіг, але символічно, що саме в цей день, коли їх оголосили «загрозою польській безпеці», Сейм Польщі прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будь-яку торгівлю з Росією. Саме це в цій історії і є найважливіше, резюмує журналіст.

Читайте також:

  • Сотні фур і мільйони доларів агроімпорту: «УП» оприлюднила розслідування Михайла Ткача про торгівлю на польсько-білоруському кордоні
  • Комітет з питань свободи слова офіційно звернувся до парламенту Польщі щодо затримання журналістів «Української правди»
  • Мовний бар’єр і перевірка документів. Польська поліція пояснила, чому затримала Михайла Ткача

Головне фото: Юрій Конкевич / «Район.in.ua»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog’a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.

Долучитись