Україна закупить РЕБ для захисту критичної інфраструктури, - Шмигаль

Читать на русском

Україна закупить РЕБ для захисту критичної інфраструктури, — Шмигаль

Україна закупить РЕБ для захисту критичної інфраструктури, — Шмигаль

Глава уряду Денис Шмигаль підкреслив, що тривають переговори щодо збільшення імпорту електроенергії з країн ЄС до 2,2 гігават, що на 30% більше, ніж зараз.

На засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади у п’ятницю, 12 квітня, пріоритетними питаннями стали стан енергосистеми країни, енергетична інфраструктура та її захист. Про це розповів у офіційному телеграм-каналі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він наголосив на трьох напрямках у сфері енергетики, які стали вкрай важливими на тлі російських повітряних атак:

  • швидкі ремонти та відновлення об’єктів генерації та розподілу;
  • децентралізація енергосистеми;
  • посилення ППО.

Щодо першого напряму, то, за словами Шмигаля, ремонти на енергооб’єктах продовжуються 24/7, ведуться переговори з союзниками та партнерами, зокрема послами країн G7. І додав, що також тривають переговори щодо збільшення імпорту електроенергії з країн ЄС до 2,2 гігават, що на 30% більше, ніж зараз.

Важливою компонентою швидкого відновлення об’єктів генерації та розподілу уряд вважає децентралізацію енергосистеми, що дозволить досягти більшої стабільності та меншої вразливості. Шмигаль підтвердив наявність вже понад 120 малих когенераційних установок, яких, проте, поки що недостатньо.

Щодо посилення захисту української критичної інфраструктури, зокрема енергетичної, уряд ухвалив рішення, яке дозволить профінансувати закупівлю РЕБ для таких об’єктів.

Окремо прем’єр виділив питання нормування роботи Пунктів незламності, яких країною налічується 10 тисяч. Він підкреслив, що відповідальність за роботу цих об’єктів, які повинні працювати постійно, несе місцева влада.

Ключові питання виділення коштів

Шмигаль повідомив, що уряд виділив ще 3,88 мільярда гривень на фортифікації, а також ухвалив рішення, яке дозволить "Укрзалізниці" у пріоритетному порядку перевозити бетонні компоненти для будівництва необхідних фортифікаційних споруд безкоштовно.

Ще одним ключовим питанням Шмигаль назвав проблему укриттів, яких Україною налічується 61,5 тисячі. При цьому він зазначив, що близько 87% шкіл мають укриття, які забезпечують захист 93% учнів і саме на потреби шкільних укриттів, насамперед у прифронтових зонах, уряд виділив цього року рекордну суму — 2,5 мільярда гривень.

Окрім того, за словами Шмигаля, є ще 1 мільярд гривень для облаштування укриттів у медичних закладах.

Пріоритетом діяльності уряду його голова назвав підтримку та відновлення економіки, на що у бюджеті вже передбачено понад 40 мільярдів гривень.