Вкрали понад 300 га державної землі: САП завершило розслідування справи нардепа Горвата

горват

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершила слідство у справі стосовно чинного нардепа Роберта Горвата (група "Довіра"), якого разом зі спільниками підозрюють у заволодінні державними землями площею понад 320 га, що завдало державі збитків на майже 127 млн₴

Підозрюваними у справі також є колишній керівник Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, ексдиректор державного підприємства, директор приватного підприємства та юрист, повідомляє пресслужба САП.

Наразі за дорученням прокурора стороні захисту відкрито матеріали справи для ознайомлення.

За даними слідства, у 2016-2019 роках народний депутат, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру однієї з областей, розробив злочинну схему заволодіння державними земельними ділянками.

Так, директор держпідприємства відмовився від права користування ділянками загальною площею 323 га та звернувся з відповідною заявою до ГУ Держгеокадастру області. Після припинення права користування цими землями, керівник управління Держгеокадастру області передав ці ділянки наперед визначеним фізособам, які в подальшому "продали" їх компанії, підконтрольній організатору схеми.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня 2023 року правоохоронці повідомили про підозру нардепу Роберту Горвату та ще трьом особам за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу – заволодіння майном.

Вищий антикорупційний суд обрав Горвату запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 26,84 млн грн, він залишається на свободі.

Водночас у САП уточнили, що 19 січня ВАКС обрав одному з підозрюваних у справі, а саме юристу, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Проте наразі знайти його не вдалося, тому запобіжний захід обрали заочно.

Автор: Михайло Орлюк