Зростання економіки у 2023 році могло перевищити 5%,

деньги,ввп,гроші

Зростання ВВП України за підсумками минулого року могло перевищити 5% – завдяки більшим, ніж очікувалося, надходженням міжнародної фінансової допомоги, хорошому врожаю, відсутності перебоїв в енергосистемі, новому морському коридору та адаптивності підприємців.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, передає Інтерфакс-Україна.

"Враховуючи те, що третій квартал був трішечки кращим, ніж ми це в жовтні закладали, і в четвертому кварталі ми бачимо кращі результати, зокрема, у сфері логістики нашої експортної продукції, з високою ймовірністю у нас результат 2023 року буде кращим за 4,9%, які ми прогнозували у жовтні", – сказав він в інтерв’ю агентству.

Щодо можливості перегляду макропрогнозу на 2024 рік, заступник голови Нацбанку зазначив, що регулятор у січні проведе переоцінку різних ризиків та факторів, зокрема впливу мобілізації на очікування населення та бізнесу.

"Але я не очікував би суттєвої зміни цього прогнозу. Так, з одного боку, економіка краще себе показала в 2023 році та генерує додатковий імпульс і для 2024 року. Але в той же час, наприклад, високий урожай минулого року збільшує базу порівняння для врожаю та, відповідно, ВВП цього року", – зазначив Ніколайчук.

За його словами, на перегляд прогнозу у бік підвищення може вплинути робота нового морського коридору, що покращує економічну активність експортно-орієнтованих галузей та зменшення дефіциту електроенергії.

Говорячи про негативні ризики, Ніколайчук наголосив, що головним залишається продовження воєнних дій, а також ритмічність та достатність обсягу міжнародної допомоги.

"У нас, по суті, вже реалізувався ризик неритмічності надходження коштів від міжнародних партнерів. Поки що наш базовий сценарій передбачає, що в 2024 році ми зможемо отримати $38 млрд від партнерів. Але порівняно з жовтнем ризики щодо ритмічності та обсягів надходження цієї суми вищі" , – зазначив він.

Ніколайчук поінформував, що очікування на 2025 рік кардинально відрізняються від 2024 року, оскільки як поведеться економіка в період післявоєнного відновлення залишається загадкою для регулятора.

Автор: Юлiя Недашківська