"Транспортний безвіз" з ЄС збільшив експорт та імпорт України автошляхами на понад 40%

експорт,імпорт

Український експорт та імпорт у та з Європейського Союзу за час дії Угоди про вантажні перевезення між Україною та ЄС ("транспортний безвіз ") зріс на 47,5% та 44% відповідно.

Про це повідомив віцепрем’єр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков в Х (колишній Twitter).

"Головний висновок – угода підтримує нашу економіку та експорт. Наприклад, завдяки підписанню угоди цього року експорт автомобільним транспортом збільшився на 30%, а імпорт – на 25%", – зазначив він.

I presented key figures for implementing the Freight Transportation Agreement between ????????and ???????? during the Joint Committee established by the Agreement. The key conclusion is that the Agreement supports our economy and exports. For example, thanks to the signing of the Agreement… pic.twitter.com/IM3BAo9Z2y

— Oleksandr Kubrakov (@OlKubrakov) December 18, 2023

За його даними, порівняно з обсягами 2021 року у 2022 році експорт з України до ЄС автошляхами зріс на 41%, а імпорт – на 11%.

Кубраков зазначив, що представив ці ключові показники угоди про "транспортне безвіз" 18 грудня під час засідання Спільного комітету, створеного відповідно до угоди.

"Також я наголосив, що повне розблокування польсько-українського кордону та запобігання подальшим блокадам у майбутньому має стати принципом економічної безпеки нашого регіону", – додав він.

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Юлiя Недашківська