В ISW оцінили успіх Ізраїлю у збитті іранських ракет та дронів і вказали на вразливості України

Читать на русском

В ISW оцінили успіх Ізраїлю у збитті іранських ракет та дронів і вказали на вразливості України

В ISW оцінили успіх Ізраїлю у збитті іранських ракет та дронів і вказали на вразливості України

Протиповітряна оборона Ізраїлю змогла відбити масований ракетно-дроновий удар Ірану, в ході якого було задіяно близько 170 БПЛА та 150 різних ракет. Нещодавній успіх ЦАХАЛ показав уразливість України у відбитті російських атак.

На думку аналітиків, Україна не може збивати всі російські ракети та дрони через географічне положення та деградацію систем протиповітряної оборони. Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

Напередодні іранські бойовики запустили 170 безпілотників Shahed-136/131, 30 крилатих ракет і 120 балістичних ракет по цілях в Ізраїлі в рамках удару, аналогічного до недавніх російських атак по Україні. В ISW підкреслили, що настільки ж великий комбінований удар Ірану виявився набагато менш успішним, ніж останні російські удари по Україні.

Ізраїльська ППО перехопила майже всі приблизно з 320 повітряних цілей, за винятком кількох балістичних ракет. Іранським дронам і ракетам довелося перетнути понад 1000 кілометрів повітряного простору Іраку, Сирії та Йорданії, перш ніж вони досягли Ізраїлю, що давало Ізраїлю та його союзникам час для виявлення, відстеження та перехоплення цілей. Водночас російські окупанти запускають безпілотники та ракети з усієї окупованої території України та в безпосередній близькості від України, даючи українським ППО мало часу для реагування на загрозу.

Також аналітики наголосили, що Ізраїль має надійну систему протиповітряної оборони, яка відповідає за реагування на потенційні атаки через більш короткі кордони зі своїми сусідами, тоді як Україна дедалі більше знижує можливості ППО на ширшій лінії фронту.

Аналітики ISW пояснили, що виснаження наданої західними партнерами протиповітряної оборони внаслідок затримок із поновленням військової допомоги США у поєднанні з удосконаленням російської тактики ударів призвело до підвищення ефективності ворожих ракетних атак. Тому без суттєвої та регулярної допомоги Україні у сфері безпеки російські ракетні удари загрожують обмежити довгострокові військові можливості України та створити оперативні умови для досягнення РФ значних успіхів на полі бою