У Чернігівській області ухилянт неординарно виправдав неявку за повісткою: не пішов у ТЦК через "наслідки війни"

Читать на русском

У Чернігівській області ухилянт неординарно виправдав неявку за повісткою: не пішов у ТЦК через

У Чернігівській області ухилянт неординарно виправдав неявку за повісткою: не пішов у ТЦК через " наслідки війни"

Українець одного дня оновив дані про себе у військкоматі, пройшов медогляд та отримав "бойову повістку". Однак у призначену дату до ТЦК він не повернувся, у чому пізніше розкаявся.

В Україні за ухилення від мобілізації засудили чоловіка, якому завадило з’явитись у ТЦК емоційний стан. Про це відомо із вироку Ічнянського районного суду Чернігівської області від 8 квітня.

Уродженець села Ядути є військовозобов’язаним і у лютому 2024 року прибув на виклик до ТЦК. Чоловік уточнив про себе військово-облікові дані та 6 лютого пройшов військово-лікарську комісію. ВЛК того ж дня визнала його придатним до служби.

Того ж дня українцю вручили "бойову повістку", згідно з якою 7 лютого призовник мав приїхати до ТЦК для відправлення до місця служби. Однак у призначену дату його у військкоматі так і не дочекалися, що кваліфікували як навмисне ухилення від мобілізації.

На суді ухильник повністю визнав свою провину і пояснив, що проігнорував повістку "у зв’язку з важким емоційним станом через наслідки війни". У своїй неявці призовник щиро покаявся та попросив його не карати.

"При оголошенні загальної мобілізації, обвинувачений навмисне знехтував своїм конституційним обов’язком щодо захисту Батьківщини і хоча вчинив неважкий злочин, але таке, що створює в очах громадян і суспільстві в цілому негативне враження безкарності, тим паче під час введеного по всій території України військового стану та мобілізації ", — йдеться у вироку.

Суд наголосив, що звільнення ухилиста від покарання може демотивувати військових, які воюють без ротації понад півтора року, а також надихнути на подібні вчинки інших. Чоловіка визнали винним і призначили йому три роки ув’язнення.