В ISW оцінили наслідки знищення російського ВДК "Цезар Куніков" у Чорному морі

Читать на русском

В ISW оцінили наслідки знищення російського ВДК

В ISW оцінили наслідки знищення російського ВДК "Цезар Куніков " у Чорному морі

У ніч на 14 лютого українські військовослужбовці потопили черговий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Цезар Куніков". Це стало серйозним ударом для країни-агресора, адже з 13 десантних кораблів, які були у Росії на момент початку повномасштабного вторгнення, лише п’ять залишаються в строю.

Успішні удари по ворожому флоту дозволили успішно ізолювати агресора у східній частині Чорного моря.

Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни.

Великий десантний корабель пішов на дно Чорного моря біля південного узбережжя тимчасово окупованого Криму. У Головному управлінні розвідки Міноборони України зазначили, що "Цезар Куніков" затонув через удари морських безпілотників.

Варто зазначити, що ВДК "Цезар Куніков" був найбільшим десантним кораблем свого типу проєкту 775. З початку повномасштабного вторгнення Росії українські сили знищили чи пошкодили щонайменше п’ять десантних кораблів ЧФ РФ.

За інформацією офіційного представника ВМС України капітана третього рангу Дмитра Плетенчука, з 13 десантних кораблів Чорноморського флоту РФ, які мала країна-терорист на момент початку повномасштабного вторгнення, лише п’ять залишаються в строю.

Аналітики констатували, що удари по російському флоту ще більше знижують здатність агресора проводити десантні операції. При цьому в ISW упевнені, що Росія навряд чи проведе десантну операцію в Україні. До того ж, починаючи з літа 2023 року, українські війська успішно ізолювали російський флот у східній частині Чорного моря.