Путін наказав знайти за кордоном майно СРСР та Російської імперії, що належить Росії

володимир,путін

Президент Росії Владімір Путін вимагає знайти за кордоном нерухомість часів Російської імперії та СРСР, що належить РФ. На все це буде витрачено гроші з федерального бюджету Росії.

Відповідне розпорядження Путін видав 18 січня, передає LIGA.net.

Згідно з указом, було виділено фінансування для підрозділу, який проводитиме пошуки нерухомості за кордоном і забезпечуватиме реєстрацію прав власності Росії.

У документі не вказується розмір бюджету і яке майно розшукується.

Як зазначає Bloomberg, кордони Російської імперії та СРСР колись охоплювали територію Польщі, Фінляндії, країн Балтії, України, Білорусі, Кавказу та країн Центральної Азії.

Видання зазначає, що хоча незрозуміло, що стало поштовхом для такого наказу, інтерес Путіна до колишніх імперських володінь навряд чи зменшить занепокоєння щодо його зазіхань на інші, сусідні держави, особливо після того, як повномасштабне вторгнення Росії в Україну поставило під загрозу європейську безпеку.

Нагадаймо, наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів.

В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

При цьому країни ЄС, де знаходиться левова частка заморожених російських активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

У відповідь російська влада схиляється до думки, що їй не вдасться запобігти конфіскації заморожених активів центробанку РФ на загальну суму близько $300 мільярдів, але планує використати всі юридичні можливості, щоб зупинити цей процес.

Єврокомісія 12 грудня минулого року представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України лише доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада. Причому підтримати запропонований план мають всі держави-члени ЄС.

За оцінками Єврокомісії, такі доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Автор: Галина Ялівець