Росіян попередили про підвищення тарифів на інтернет напередодні виборів Путіна

путин

Російська держкомпанія "Ростелеком", яка є найбільшим інтернет-провайдером у РФ, попередила абонентів про підвищення цін на домашній інтернет з нового року на 5-6%.

Про це пише російська газета "Вєдомості" із посиланням на користувачів послуг провайдера.

"Ми розуміємо, як важливо контролювати витрати, і заздалегідь повідомляємо, що з січня плата за послугу інтернету.. зміниться", – йдеться у СМС, які розіслав "Ростелеком" клієнтам.

Зокрема, за тарифним планом "Експрес 200 2.0" підвищення тарифу складе 6,2% (до 530 руб. на місяць), а за тарифним планом "Для початку 2.0" – 5% (до 410 руб.).

Представник компанії підтвердив "коригування частини тарифних планів". За його словами, у середньому підвищення становитиме близько 30 рублів на місяць. При цьому він запевнив, що для 70% абонентів тарифи залишаться на колишньому рівні.

Підвищення цін у "Ростелекомі" пояснили зростаючими обсягами трафіку та необхідністю "підтримувати працездатність інфраструктури і розвивати її". Компанія не повідомила Федеральну антимонопольну службу (ФАС) про заплановане підвищення тарифів, оскільки законодавство цього не вимагає, уточнив представник компанії.

Читайте також: Ціни на автогаз у великих мережах АЗС впали за тиждень ще на 1,7 гривні

Згідно з опитуванням TelecomDaily, проведеним серед російських провайдерів, загалом у 2024 році вартість домашнього інтернету зросте на 10-15%. Основними причинами подорожчання 77% топ-менеджерів компаній назвали зростання витрат на обладнання та загальне погіршення ситуації в економіці через санкції та догляд західних вендорів.

У другому кварталі 2023 року "Ростелеком" мав 12,6 млн абонентів фіксованого широкосмугового доступу, що становить 36% від російського ринку, випливає зі звіту "ТМТ консалтинг". На 30% користувачів домашнього інтернету "Ростелекому" припадає приблизно 4 млн абонентів, підрахував гендиректор TelecomDaily Денис Кусков.

Як повідомлялося, раніше російський президент Путін визнав, що влада РФ не змогла впоратися з проблемою зростання цін на яйця і пояснив це "збоєм у роботі уряду".

Водночас російські виробники та дистриб’ютори продуктів харчування повідомили рітейлерів про підвищення з початку наступного року на 5-20% відпускних цін на широкий перелік товарів – від молочної продукції, кави, соків, рису до кондитерських виробів.

Автор: Михайло Орлюк