Дезертир гірше за маніяка? Закон 8271 позбавляє військових права на пом’якшення вироку, – адвокат

Закон 8271: думка адвоката

Вимушена міра на тлі війни чи необґрунтоване "закручування гайок" для армії? Підписаний президентом закон 8271 набув чинності 27 січня 2023 року і спричинив чималу хвилю обговорень серед військових, правозахисників та юристів. Відтепер за невиконання наказів командування та низку інших правопорушень солдатів каратимуть за всією суворістю закону. Це породжує важливу етичну і правову колізію.

Об этом сообщает Правда РУ

Проєкт закону 8271 свого часу підтримав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. А от коаліція "Реанімаційний пакет реформ" (РПР) закликала народних депутатів не підтримувати законопроєкт, адже документ передбачає заборону судам призначати більш м’яке покарання, ніж визначене санкцією статті, за вчинення в умовах воєнного стану або бойової обстановки непокори, невиконання наказу, погрози або насильства щодо начальника, самовільне залишення військової частини або місця служби, дезертирство тощо.

Вказану норму прокоментувала адвокат, співзасновниця столичного Адвокатського агентства "Вертикаль" Христина Очкур.

"Головне, що напружує тут особисто мене як юриста, – те, що після набуття чинності законом 8271 до військовослужбовців, що перебуватимуть під судовим слідством за певні види злочинів, неможливо буде застосувати, наприклад, умовні терміни покарання чи форми пом’якшення вироку – такі як дострокове звільнення, відстрочка виконання тощо. Це не є нормальним. Тому що навіть маніяки, ґвалтівники та вбивці мають право на пом’якшення покарання, якщо для цього є підстави", – зазначає правниця.

За словами Очкур, питання встановлення правомірності даної норми закону 8271 відноситься до компетенції Конституційного суду.

"Однак в умовах воєнного стану, в якому перебуває наразі наша країна, винести це питання на розгляд КС неможливо. Тож на сьогодні "маємо те, що маємо". Так, життя – не чорно-біле. І є там, на "нулі", випадки неадекватної поведінки. Хтось може залишити позицію, а хлопці, які залишаються неприкритими, через це можуть отримати поранення, потрапити в полон чи навіть загинути. Бувають інші ситуації. Але думаю, суспільство найбільше обурює те, що петицію (із вимогою до президента ветувати закон 8271 щодо посилення покарання військовослужбовців, яка набрала понад 32 тисячі голосів українців, – ред.) фактично проігнорували", – додала вона.

Петиція проти закону 8271 набрала понад 32 тисячі голосів, однак відповідної реакції на неї не було

Зауважимо, на думку журналіста Юрія Бутусова, закон 8271 у чинній редакції "віддаляє, а не наближує нашу перемогу". Він зауважив, що цей документ мав стати лише фрагментом системних змін у військовому управлінні та бути спрямованим в першу чергу на тих, хто керує, а не на рядовий склад.

Водночас, за оцінкою військового аналітика Дмитра Снєгирьова, посилення відповідальності військовослужбовців під час бойових дій є доречним.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому телеграм-каналі та Facebook!

Источник: Конфликты РУ