У батальйоні під командуванням Олега Ширяєва квітне здирство?

Фото:

У 225 батальйоні тероборони, яким командує колишній лідер силового блоку ОПЗЖ Олег Ширяєв , у солдат вимагають по третині зарплати.

Якийсь Женя Битц розсилає бійцям взводу матеріиально-технічного забезпечення повідомлення:

«Увага усім, хто відноситься до взводу ВМТЗ. Так як ми не беремо участі в бойових діях, а премію отримуємо 100%, весь взвод з кожних бойових виділяє 30 тисяч гривень на ВМТЗ.»

Далі йдуть реквізити, куди скинути і вимагання скинути знімки екрану переказів.

Зауважимо: матеріально-технічне забезпечення – це логістика, підвезення боєприпасів на позиції. Навряд чи треба пояснювати, що кожний водій, який везе набої, снаряди, міни на позиції ризикує не менше бійця, який очікує на машину з боєкомплектом. Якщо боєць може сховатися від ворожого снаряду в окопі, то водію подітися нікуди. У разі влучення в його автівку боєприпаси вибухнуть так, що рештки водія навряд чи вдасться зібрати.

Але повернемося до повідомлення з вимаганням грошей. Якщо вірити Жені Битцу, люди, які не беруть участі у бойових діях, отримують платню, як ті, що реально воюють.

Це можна зрозуміти так, що комбат роздмухує штат батальйону, приймаючи на службу купу людей, які отримують платню, але не воюють. Далі виникає слушне питання про боєздатність батальйону. А також про шкоду не тільки держбюджету, а й обороноздатності не тільки батальйону, а й ВСУ в цілому.

Та й питання, куди ж підуть всі оті кошти – 30 відсотків від платні бійців – видається надзвичайно цікавим.

Чи має пряме відношення до здирства командир 225 батальйону Олег Ширяєв, якщо його ім’я не згадується у повідомленнях – питання риторичне. Він командує батальйоном та несе повну відповідальність за все, що там коїться. Принаймні перед командуванням бригади, угруповання військ та Генштабам. Але чи цікавить їх стан справ у підлеглих підрозділах?

Що погано – неможливо казати, що це одинокий факт здирства. На початку року був оприлюднений факт крадійства з платні бійця іншого батальйону ТрО, тільки там командир не став вимагати віддати частину платні, просто переказав бійцю 6 тисяч гривень за місяць служби. Решта загубилася по дорозі від батальйону до солдата.

Станісоав Лодигін, спеціально для видання «Аргумент»