У ГУР пояснили мотиви російських провокацій на ЗАЕС

Читать на русском

У ГУР пояснили мотиви російських провокацій на ЗАЕС

У ГУР пояснили мотиви російських провокацій на ЗАЕС

Попереднє повідомлення РФ про нібито появу БПЛА на Запорізькій АЕС з’явилося рівно місяць тому, у березні 2024 року. У ГУР підтвердили, що росіяни регулярно вкидають такі заяви, щоби звинуватити Україну.

Вдень 9 квітня відбулася повторна атака дронів на територію Запорізької АЕС. Атака відбулася саме тоді, коли на території станції знаходився представник адміністрації президента РФ та генеральний директор "Росатому" Сергій Кирієнко. У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони пояснили, що росіяни імітують удари БПЛА, щоби перекласти відповідальність на Україну. Про деталі планів Кремля йдеться у коментарі представника ГУР Андрія Юсова, який пролунав у ефірі всеукраїнського телемарафону.

Юсов заявив, що в ГУР очікують на нову хвилю провокацій Росії проти України. Для цього росіяни імітують атаки дронів по Запорізькій АЕС. Тим часом саме окупанти контролюють усю територію та загрожують ядерній безпеці, наголосив чиновник.

"Ми бачимо чергову хвилю провокацій проти атомної станції. Це не перша провокація. Нічого нового тут немає. Головна мета — звинуватити Україну. Хоча весь світ знає, що саме РФ захопила ядерний об’єкт усупереч усім міжнародним правилам. Сьогодні за допомогою FPV-дронів вирішила імітувати нібито обстріли з боку України", — пролунало на телемарафоні.

Росіяни замінували станцію, стріляють звідти з різних видів зброї, нагадав представник ГУР. Тоді як Україна наполягає, що жодних воєнних дій на цьому об’єкті не проводитиметься.

"Є фото- та відеофіксація розміщення там живої сили, важкої техніки, мінування, регулярного запуску з території станції БПЛА, обстріли з РСЗВ та мінометні. Позиція України однозначна. По ядерних об’єктах жодних провокацій не чинимо. Агресор має піти із Запорізької АЕС", — підсумував. Юсов.