Новий етап земельної реформи: Бізнес почав скуповувати землю

земля

З початку року юридичні особи придбали 68 ділянок землі сільськогосподарського призначення загальною площею 216 га.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, середній розмір проданої ділянки становить 3,2 га, передає ЕП.

Ділянки в Україні переважно невеликі і в середньому мають розмір до 10 га.

Переважно бізнес купує землю у фізичних осіб, які придбали її у ході попереднього етапу реформи (вторинний продаж) – так власників змінили 59 ділянок. У початкових власників придбали лише 9 ділянок.

Читайте також: Мінагрополітики підтримало збільшення продажу землі в одні руки у 100 разів з 1 січня

Як повідомлялося, раніше міністр агрополітики Микола Сольський заявляв, що за перший тиждень січня не було укладено жодної угоди з продажу землі за участю юридичних осіб.

Нагадаймо, з 1 січня 2024 року в Україні запрацював другий етап земельної реформи, відтак юридичні особи отримали можливість купувати у власність сільгоспземлі з обмеженням до 10 тис. га в одні руки. Ліміт на придбання землі для фізичних осіб також зріс до 10 тис. га зі 100 га.

Водночас, продаж державних і комунальних сільгоспземель, як і продаж її іноземцям, залишається під забороною. Переважне право купівлю ділянки належить її орендарю. Мінімальна вартість землі не може бути нижчою від її нормативно-грошової оцінки.

Автор: Михайло Орлюк