Відключення опалення, води та світла охопили половину Росії

росія

Колапс системи житлово-комунального господарства накрив половину регіонів Росії. Комунальні аварії, що залишили сотні тисяч росіян без тепла, води, електрики та газу, торкнулися щонайменше 43 суб’єктів федерації.

Про це повідомляє The Moscow Times.

Найбільша аварія сталася у підмосковному Подільську, де у 30-градусні морози без опалення залишилося 20 тис. осіб. Повністю відновити подачу тепла місцева влада не змогла навіть майже через два тижні після інциденту.

У Новосибірську аварія залишила без тепла 14 тис. людей у 237 будинках, а в Липецьку – 10 тис. у 282 будинках.

Також про великі аварії повідомлялося у Саратові, де опалення відключили більш ніж у 650 будинках та 100 соціальних об’єктах, включаючи школи та лікарні, у Волгограді, де без тепла залишилися десятки тисяч людей, та у Находці, де з тією самою проблемою зіткнулися 6 тис. людей.

Остання велика комунальна аварія сталася 14 січня в Новомосковську Тульської області. Там тепло перестало надходити до 372 будинків.

Загалом з 1 грудня до 15 січня в Росії було зафіксовано 94 аварії.

Попри критичний знос і низку аварій, російська влада планує радикальне скорочення витрат на житлово-комунальну інфраструктуру. Згідно з бюджетом на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ з федеральної скарбниці буде урізане більш ніж удвічі.

Із 2025 року, згідно із законом про бюджет, розпочнеться різкий секвестр видатків на ЖКГ: їх уріжуть на 43%, до 506 млрд руб. А в 2026 році – ще на 25%, до 381 млрд руб. Таким чином, за три роки бюджет ЖКГ, що фінансується федеральною скарбницею, зменшиться у 2,3 раза, до мінімуму за 6 років.

За даними російської влади, зношення мереж комунальної інфраструктури в Росії, включаючи тепло- і водопостачання, а також каналізацію, до середини 2022 року перевищило 70%.

Автор: Юлiя Недашківська