"Газпром" зменшив видобуток газу на 18% за квартал

газпром

Видобуток газу в Росії в січні-березні знизився на 10% рік до року, до 180 млрд кубометрів, у березні – також на 10%, до 61 млрд кубометрів

Як повідомляють російські ЗМІ, видобуток "Газпрому" продовжує знижуватися на тлі падіння експорту до ЄС, і в першому кварталі монополія знизила виробництво газу майже на 18%, передає enkorr.

Водночас видобуток найбільших незалежних виробників – "Роснефті" та НОВАТЕКу – зростає. На думку аналітиків, ця тенденція зберігатиметься протягом усього року за рахунок збільшення потужності вже запущених проектів.

Основний обсяг зниження видобутку припадає на "Газпром". Із початку року компанія перестала розкривати статистику з видобутку газу.

Найбільший незалежний виробник НОВАТЕК за три місяці 2023 року видобував 20 млрд кубометрів, що приблизно на 1% більше, ніж роком раніше, проте в березні видобуток компанії зріс відразу на 6%, до 7 млрд кубометрів.

Більш ніж на 70%, до 19,7 млрд кубометрів, видобуток газу за перший квартал наростила "Роснефть". У березні виробництво газу компанії зросло на 65%, до 6,7 млрд. кубометрів. Нафтокомпанія продовжує вводити потужності "Роспана", який у поточному році вийде на рівень в 21 млрд кубометрів, при цьому в 10 разів на рік зросли проєктні потужності Харампурського родовища.

Раніше повідомлялося, у протоколі наради комісії з енергетики Держради РФ зазначалося, що за підсумками 2023 року експорт російського газу трубопроводами за кордон (за винятком країн СНД) впаде вдвічі – до 50 мільярдів кубометрів зі 100 мільярдів кубометрів у 2022 році.