Новим Генпрокурором може стати люстрований чиновник Кіпер, який має власну електростанцію

Президент Зеленський разом з найближчим оточенням розглядають заміну генпрокурора Костіна на нинішнього очільника Одеської ОВА Олега Кіпера.

новий голова Одеської ОВА Олег Кіпер

Як зазначає видання ZN.UA призначення Кіпера пролобіював очільник ОП Андрій Єрмак, але голова держави не в захваті від цієї кандидатури. Адже до Кіпера, як пише ЗМІ, є багато питань:

Перше – його родина проживає Австрії, куди він також їздив під час вторгнення. Олег Кіпер, бувши головним прокурором Києва, провів новорічну відпустку за кордоном. З України він виїхав 29 грудня 2022 року і повернувся 8 січня 2023 року. Журналістам Кіпер це пояснив “сімейними обставинами”.

Друге – інформація про російський паспорт його дружини з’являлася на сайті Федеральної податкової служби РФ, увагу на що звернули журналісти “Схем” ще під час скандального розслідування про різдвяну відпустку на Кіпрі..

Третє – у правоохоронців питання до побудови фортифікаційних споруд в Одеській області, за які зокрема відповідає і нинішній очільник ОВА.

“Президент не в захваті від кандидатури Кіпера, але Єрмак його дуже просуває. Є інші заступники ОП та депутати, які намагаються лобіювати на посаду генпрокурора інші кандидатури. Наприклад, першого заступника ОГП Хоменка чи голову парламентського комітету Іонушаса. Але сьогодні їхні шанси виглядають слабкими”, — поділилося спостереженнями джерело ZN.

У 2014 році Кіперу заборонили обіймати державні посади відповідно до закону “Про очищення влади”, але у 2019 він домігся через суд скасування люстрації. Згодом Олег Кіпер став позаштатним радником помічника керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

За інформацією депутата від “Європейської солідароності” Володимира Ар’єва, Кіпер, перебуваючи на посаді прокурора Києва, неодноразово відвідував РФ після початку російсько-української війни 2014 року, здійснив кілька поїздок до Білорусі

Олег Кіпер – один із високопосадовців, який можливо намагається приховувати статки, бо НАЗК засекретило декларації Олега Кіпера за 2021, 2022 та 2023, повідомила прессекретарка очільника ОВА Юлія Колтак.

“Олег Кіпер подав декларації за 2021, 2022 та 2023 і як очільник прокуратури міста Києва, і як начальник Одеської ОВА. Через те, що пан Кіпер був мобілізований до лав ЗСУ, НАЗК не оприлюднює його декларацію в публічний простір”, – зазначила вона.

За інформацією журналістських розслідувань та сервісу YouControl, з поміж багатьох об’єктів нерухомості та автотранспорту, Олег Кіпер начебто має відношення до мегаватної сонячної електростанції «Хриплин – 5» у Івано-Франківській області, де він починав свій прокурорський шлях.

Чи погодиться Зеленський поставити на чолі Генпрокуратури фігуру із такою неоднозначною репутацією? Дізнаємося вже скоро – на початку сесії Верховної Ради, яка стартує 10 квітня.