"Оператор ГТС" хоче збільшити кількість маршрутів транспортування газу до ГТС України

газ

Команда "Оператора ГТС України" представила аналіз ринку газу України та умови використання газової інфраструктури в сезоні 2024/2025.

Як ідеться в повідомленні ОГТСУ, "Оператор ГТС" та "Укртрансгаз" презентували можливості для трейдерів у новому сезоні закачування газу 2024/2025 років.

У заході взяли участь представники Єврокомісії, Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Європейської асоціації енерготрейдерів, оператора ГТС Польщі Gaz-System та ключові замовники послуг.

Про що йшла мова

Усі гарантовані потужності з ЄС (Словаччина, Польща, Угорщина) збережені та доступні для бронювання й використання, незалежно від наявності потоків через будь-які інші міждержавні точки.

Немає жодних фізичних обмежень для реекспорту газу, закачаного до українських підземних сховищ у попередні сезони.

Пріоритетні проєкти ОГТСУ в 2024 році – збереження чинних умов для клієнтів на весь сезон 2024/2025 та збільшення доступних маршрутів транспортування газу до ГТС України.

"Також ОГТСУ спільно з суміжними операторами проводить у липні 2024 року аукціони з доступу до нової (збільшеної) потужності, щоб створити гарантовану потужність для транспортування газу з Польщі та з Трансбалканського напрямку в рамках ініціативи Вертикального коридору", – зазначили в ОГТСУ.

Тарифи на підземні газосховища

Як повідомлялося з посиланням на главу групи "Нафтогаз" Олексія Чернишова, Україна пропонує клієнтам підземних газосховищ конкурентні тарифи, які не переглядатимуться до 1 квітня 2025 року.

2023 року обсяги зберігання газу іноземних трейдерів та енергетичних компаній в українських підземних сховищах газу досягли 2,5 млрд кубометрів. Цього року "Нафтогаз" планує збільшити цей показник до 4 млрд кубометрів.

З 1 липня 2022 року встановлений НКРЕКП тариф "Укртрансгазу" на зберігання становить 0,4 грн за 1 тис. кубометрів на добу, на закачування – 243,52₴ за 1 тис. кубометрів на день, на відбір – 253,03 грн за 1 тис. кубометрів на добу (все – без ПДВ).

Автор: Галина Ялівець