В уряді Польщі пообіцяли виконати вимоги фермерів, які погрожували заблокувати кордон з Україною

блокада,польща

У Міністерстві сільського господарства Польщі заявили про готовність виконати вимоги фермерів, які погрожували відновити протест на кордоні з Україною.

Як повідомляє RMF24, про це сказав заступник міністра Міхал Колодзєйчак, коментуючи вимоги фермерської асоціації "Ошукане село", яка вирішує, чи відновити протест на КПП "Медика" на кордоні з Україною, передає Європейська правда.

"Міністерство приймає усі три вимоги фермерів і почне роботу над їхнім виконанням", – зазначив урядовець.

Серед іншого, фермери хочуть більших субсидій для виробників кукурудзи, додаткових грошей на кредити ліквідності та збереження сільськогосподарського податку на поточному рівні в наступному році.

Нагадаймо, фермери з "Ошуканого села" почали блокувати перехід у Медиці з 23 листопада цього року. Уже 24 грудня вони заявили, що зупиняють акцію протесту до початку січня, а в разі виконання їхніх вимог можуть її і не відновити.

Читайте також: Польські фермери погрожують відновити блокування кордону з Україною

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Ввечері 22 грудня стало відомо, що представники Мінінфраструктури Польщі та України узгодили план дій для розблокування кордону.

Автор: Юлiя Недашківська