Польща не зніматиме заборону на ввезення українського зерна до розробки Євросоюзом нових правил

зерно,поле,врожай

Заборона на ввезення українського зерна до Польщі зберігатиметься доти, доки на рівні ЄС не будуть розроблені нові правила.

Про це заявив міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський, передає Інтерфакс-Україна.

"Ми повинні підтримувати ембарго, доки не будуть узгоджені умови, які його замінять. Я вважаю, що хорошим рішенням буде запровадження ліцензування транспорту, при цьому транзитні шляхи використовуються за межами Польщі", – сказав Секерський.

Секерський також висловився про обмеження зерна, що надходить, і висловив думку, що експорт українського зерна повинен йти іншим маршрутом, ніж європейський чи польський.

"Бо завжди є певний ризик, навіть при транзиті, що частина зерна та іншої сільгосппродукції залишиться в Польщі", – пояснив голова польського Мінсільгоспу.

Нагадаймо, 15 вересня Європейська комісія відмовилася продовжувати дію тимчасової заборони на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн ЄС. Водночас Україна погодилася запровадити певні правові заходи (наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути різких стрибків експорту зерна до цих країн.

Однак Словаччина продовжила попередню заборону ЄС на імпорт чотирьох видів зерна, Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми, а Угорщина заборонила ще 25 продуктів, про які раніше не йшлося, включно з м’ясом.

Наразі тривають переговори України щодо запровадження механізму ліцензування експорту українських агротоварів з обов’язковою верифікацією в кожній із п’яти країн, відомо, що конкретних домовленостей вдалося досягти з Болгарією.

Автор: Галина Ялівець