Росія знову заблокувала роботу "зернового коридору",

зерно

Росія у середу , 26 квітня, знову заблокувала роботу "зернового коридору".

Про це повідомляється на сторінці Військово-Морських Сил ЗСУ у "Фейсбуці".

"Сьогодні, 26 квітня 2023 року "Чорноморський зерновий коридор" вкотре призупинений російською стороною. Так, 25 квітня 2023 в Спільному Координаційному Центрі (м. Стамбул) представники Росії відмовились погоджувати рух суден до морських портів України по гуманітарному коридору, що діє в рамках "Чорноморської ініціативи", – йдеться у повідомленні.

Внаслідок цього сьогодні чотири судна, в тому числі судно AKDENIZ-M, яке зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для доставки пшениці до Ефіопії, не змогли покинути порти "Чорноморськ", "Одеса" та "Південний" і вимушені чекати на погодження їх проходу додатковий час. Також одне судно чекає на прохід до порту Одеси в районі Суліни.

"Крім того, з ранку 26 квітня мережею Інтернет стала поширюватись неправдива інформація щодо начебто заборони Військово-Морськими Силами ЗСУ руху торговельних суден в рамках зернової ініціативи з/до портів Великої Одеси. Така інформація абсолютно не відповідає дійсності", – наголосили у ВМС.

Читайте також: Країни "Великої сімки" закликали продовжити та розширити "зернову угоду"

Як повідомлялося, 17 квітня Росія вдруге заблокувала інспекції суден у межах "зернової ініціативи" у територіальних водах Туреччини. Пізніше Україна та Туреччина дійшли згоди щодо поновлення реєстрації та інспектування суден, що прибувають під завантаження українським збіжжям.

Раніше представники МЗС Росії заявили, що дію так званої "Чорноморської зернової ініціативи", термін дії якої спливав 18 березня, продовжено на 60 днів, хоча раніше її дія продовжувалася на 120 днів, а Україна та Туреччина пропонували продовжити дію угоди хоча б на рік.

За цей час Росія вимагає "прогресу щодо нормалізації сільгоспекспорту" – банківських транзакцій, логістики, страхування, розморожування фінансової діяльності та відновлення експорту аміакопроводом "Тольятті – Одеса".

Своєю чергою в українському уряді заявили, що укладені в рамках "Чорноморської зернової ініціативи" угоди передбачають продовження її дії на 120 днів, тому пропозиція Росії подовжити дію "зернового коридору" лише на 60 днів суперечить підписаним документам.